Kezdőlap

A lelki vagy pszichés betegségek iránt az utóbbi évtizedben megnövekedett az érdeklődés. A fejlett társadalmakban ma már nincsen olyan ember, akinek a rokonságában és/vagy ismeretségi körében ne lenne olyan személy, aki valamilyen pszichés zavarral küzd. Nem mindenki vallja be a betegségét. Beszélgetések alkalmával azonban kiderül, milyen sokan szednek feszültségoldó és/vagy hangulatjavító gyógyszereket. A pánik, a szorongás, a depresszió akár társasági témaként is szalonképesek lettek. Nagyon sok embernek van csalhatatlan receptje. S nem csak gyógyszerekre igaz ez, hanem olyan manőverekre, amik csökkentik a szenvedést.

A pszichés betegségekkel és betegekkel azonban a társadalom jelentős részének napjainkban is előítéletei vannak. Az előítéletességet öntudatlanul a média is gerjeszti. Biztosan szalagcímet érdemel, ha valamilyen rendkívüli eseményt elkövető személyről kiderül, hogy megjárta a pszichiátriát. Pedig senki nem lehet biztos manapság sem abban, hogy ő soha, semmilyen körülmények között nem kerül súlyos lelki állapotba, ami akár pszichiátriai kórházi kezelést is igényelhet! Sajnos, az orvostudomány fejlődése még a XXI. század kezdetére sem volt képes maradéktalanul feltárni a lelki zavarok minden okát. Különösen igaz ez a legsúlyosabb lelki zavarokra, a pszichózisokra.

Mi a pszichózis?

A lelki zavarok olyan súlyos formáit nevezzük latin nyelven pszichózisnak, amikor az egyén magatartása, beszéd-, és viselkedési megnyilvánulásai, gondolkodása, cselekedetei feltűnően eltérnek korábban megszokottól. Ezek akár hirtelen, akár lappangva kezdődnek, mindig komoly gyógyszeres kezelést igényelnek. A beteg akármilyen jó állapotba kerül, többségüknek éveken, évtizedeken keresztül szednie kell a bevált készítményt vagy akár többet is.

A pszichózist a régi elmebetegség vagy elmebaj kifejezés fedi le, ami már kimondva is félelmet szül. Manapság egyre több ember tisztában azzal, mit kell tennie magas láz, hasi görcsök, magas vérnyomás vagy hirtelen jelentkező féloldali végtaggyengeség esetén. Az internet segítségével még a szükséges vizsgálatokról is tájékozódnak. A lelki betegségek esetén egészen más a helyzet. A pszichiáterek tapasztalják, hogy nyilvánvaló súlyos szorongásos zavarok esetében is a betegeknél számtalan testi vizsgálatot végeznek, mielőtt a megfelelő szakemberhez kerülnének. A pszichózisok esetében rosszabb a helyzet: a beteg, aki először önmagán észleli a tüneteket, minden áron titkolni akarja azokat. Minél intelligensebb, annál hosszabb ideig sikerül is neki. A hozzátartozók pedig saját félelmeik csillapítására sokáig elfogadják a beteg egyre kevéssé hihető magyarázatait.

A baj elkendőzésének közös gyökere lehet: az előítélet. A tudatlanság, a kellő ismeretek és tapasztalatok hiánya a téves hiedelmek, az előítéletek melegágya! Az elmebetegségnek, a pszichotikus zavarnak most is erősen negatív csengése van. Beteg és hozzátartozó attól retteg, hogy bolondnak tekintik, kiveti őket a társadalom. Pedig éppen a titkolózásuk, az elzárkózásuk miatt önmagukat zárják ki az emberek közül.

A pszichotikus, különösen a skizofrén betegekkel kapcsolatos előítéletek abból erednek elsősorban, hogy veszélyesnek, agresszívnek tekintik őket. Sajnos, ezt a meggyőződést a médiumok is erősítik. Az amerikai bűnügyi filmek kedvelt témája a lelkileg beteg gyilkosok – általában kitalált – történeteinek feldolgozása. A pszichotikus betegektől nem kell jobban félni, mint általában az emberektől! A pszichotikusok is ugyanolyan sokszínű tulajdonságokkal rendelkező emberekből kerülnek ki, amint az ún. egészséges népesség! A többségre nem jellemző az agresszivitás. De a pszichiátriai kezelésben soha nem részesülő egyének között is vannak gonoszok, rosszindulatúak, bosszúállók, embertársaiknak ártók, sőt kifejezetten agresszívak is. A betegség nem válogat. Beteg lehet kimagaslóan értelmes, de értelmi fogyatékos is. Beteg lehet nagyon gazdag és nagyon szegény is. Sajnos, a betegség járhat agresszivitással. De mindig vannak figyelmeztető, megelőző jelek, csak nincs, aki észrevegye.

Mi okozza a pszichózisokat?

A lelki zavarok egyidősek az emberiséggel. Ezért minden korszakban kutatták és kutatják az okait. A régi és legújabb kutatások részletezése meghaladja ezeket a kereteket. A XX- XXI. század fordulóján nagy reményeket vártak a genetikai kutatásoktól. Kétségtelen, hogy vannak családok, ahol egyes lelki betegségek az átlagnál gyakrabban fordulnak elő. A pszichés betegségekért vagy a kár egyes tünetekért felelős gént eddig nem tudtak azonosítani.

Kimondhatjuk, hogy most, amikor ezek a sorok íródnak, 2018 elején, nincsen olyan tudományos bizonyíték, ami kétséget kizáróan magyarázná bármelyik típusú pszichózis okát! Ennek egyenes következménye, hogy a végleges gyógyulást hozó gyógymód sem ismeretes.

Egyrészt hangsúlyozni kell, hogy a családban és a családon kívül sem hibáztatható senki a betegségért! Szándékosan senki nem akar rosszat sem a gyerekének, sem a szüleinek, testvéreinek, házastársának! Nem érdemes a családfát elemezni és a fájdalmat tetézni bűnbak kereséssel! Napjainkban is vannak tartós jó lelki állapotot és életminőséget biztosító gyógymódok! Nem lehet elégszer ismételni, hogy ezek a beteg és környezete összefogásával igazán sikeresek.

A betegség lefolyása

– Hirtelen / akut/ kezdet esetén legfeljebb néhány napos alváshiány, levertség előzi meg a látványos tüneteket. A nagy fokú nyugtalanság, izgatottság, összefüggéstelen beszéd, zavart magatartás aránylag hamar orvoshoz juttatja a beteget, általában hozzátartozói segítséggel. Ha nagyon intenzívek és rémisztők a tünetek, még a kezelés elleni tiltakozásra sem jut idő sem a beteg, sem a hozzátartozók részéről. Tragikusabb a helyzet, amikor veszélyes módon kísérel meg öngyilkosságot a beteg látszólag minden előjel nélkül.

– A gyakoribb, hogy heteken keresztül a beteg is, a hozzátartozói is érzik, hogy valami baj van. A beteg azonban semmiképpen sem akar orvoshoz menni. Még azt is ellenségnek tekinti, aki említeni meri. Nehezíti a helyzet megoldását, hogy vannak nyugodtabb, rendezett időszakok. Azután megint romlik a beteg állapota. Nem ritka, hogy valamilyen csellel viszik el szakemberhez. A legmegrázóbb mindenki számára, ha mentőt, sőt rendőrséget is igénybe kell venni a kórházi beszállításhoz.